KALENDER


BUDRUS

Checkpoints prisvinner: BUDRUS

Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet Checkpointsprogrammet og juryleder, fredsprisvinner Shirin Ebadi, delte ut prisen som går direkte til menneskene/miljøet som filmen skildrer.

I løpet av det nå tre år lange samarbeidet mellom Raftostiftelsen og BIFF har menneskerettighetsprogrammet Checkpoints vokst til å bli en veldig sentral del av filmfestivalen.

I Checkpoints-programmet vises det dokumentarer fra hele verden om brudd på menneskerettigheter. Filmene konkurrerer her om en pris på kr. 50.000, som går til personene og miljøet som omhandles i vinnerfilmen. I år ble prisen overrakt til dokumentarens hovedperson, aktivisten Ayed Ahmad Hussein Morrar, og den palestinske produsenten Raya Salameh.

I år er første gang programmet ble vurdert av en jury. Juryleder Shirin Ebadi er kjent som Irans første kvinnelige dommer. Hun vant Nobels Fredspris i 2003 for sin særlige innsats for å styrke rettsstillingen for kvinner og barn i Iran. Siden valget i Iran i fjor har hun vært i eksil, men hun arbeider fortsatt for menneskerettigheter.

Vinneren av årets Checkpoints-pris gikk til BUDRUS, en av årets viktigste dokumentarfilmer: Budrus er en liten landsby på Vestbredden som ligger på grensen til Israel. Her hadde de israelske myndighetene bestemt at den såkalte antiterrormuren skulle gå rett gjennom landsbyen. Den palestinske aktivisten Ayed Ahmad Hussein Morrar hadde andre mål. Sammen med innbyggerne i Budrus maktet han via år med ikke-voldelige aksjoner det ingen hadde trodd og få noen sinne har opplevd – at israelske myndigheter ombestemte seg. BUDRUS er produsert av amerikanske Justvision, et kvinnekollektiv med både israelske og palestinske medarbeidere.

For visningstider, se BUDRUS i programsidene

 


KOMMENTARER

Logg inn for å kommentere eller registrer degBIFF @ TWITTER
2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012
Address: Georgernes verft 12, NO-5011 Bergen, Norway · www.biff.no · Org.nr / VAT: 980 555 704 · Klapp Media