Dokumentarfilmgalleriet i Rom 8

I samarbeid med Kunsthøgskolen i Bergen presenterer BIFF for første gang en festivalutstilling i Vaskerelven 8. "Rom 8", som gallerilokalet heter, vil være et spennende møtepunkt under hele festivalen. Utstillingen består av norske kortdokumentarer kontinuerlig vist på skjermer i galleriet. Filmene er laget av norske filmskapere, etablerte som uetablerte, og er alle på mellom 5 og 29 minutter. Dokumentarene, som er presentert på de neste sidene, har fokus på personligheter, relasjoner mennesker imellom og forhold mellom menneske og samfunn.

Tanken bak dette prosjektet er å formidle BIFFs fokus på dokumentarfilm på en ny måte, ved å sette dokumentarfilmene inn i en kunstarena. På denne måten vil publikum få muligheten til å se på dokumentarmediets innhold og estetikk med helt nye øyne.
Tilgjengelighet er også et viktig stikkord i dette prosjektet; Dokumentarfilmgalleriet er gratis for alle og har en unik beliggenhet.

Åpningstider
Mandag - fredag: 14.00 - 19.00
Lørdag - søndag: 12.00 - 19.00


______________________
Fabelaktige Fiff & Fam
Solveig Melkeraaen
2009
29 min.

"Eldre mennesker blir ofte marginalisert, det er lett å glemme at de fortsatt har de samme følelsene som oss andre på godt og vondt."

Solveig Melkeraaens dokumentarfilm gjør oss kjent med de to venninnene Fiff og Fam, to 90 år gamle livsnytere som har kjent hverandre siden de var fem. "Fabelaktige Fiff og Fam" er en skildring av to gamle damer som mennesker, ikke bare som to gamle damer. En historie om å være gammel utenpå, men fortsatt den samme innvendig. Filmen nærmer seg de to livsnyterne på subtilt vis, og den lar Fiff og Fam uforstyrret fortelle om ulike veivalg og skjebner, og om det sterke båndet de alltid har hatt til hverandre. "Fabelaktige Fiff og Fam" er en estetisk ambisiøs og formsikker film, som benytter til dels orginale virkemidler på gjennomført vis.

__________________
Livslang kjærlighet
Solveig Melkeraaen
2010
13 min.

Livslang Kjærlighet er en poetisk kortdokumentar som skildrer samværet mellom det eldre ekteparet Berta og Eilev. De to har vært gift i over 50 år. Regissør Solveig Melkeraaen får tre inn i hjemmet deres og høre deres tanker om et langt liv sammen. Så dør Berta, og Eilev sitter alene igjen på kjøkkenet i det store huset på farsgården som han overtok sammen med Berta.

Solveig Melkeraaen har det siste året gjort seg bemerket som dokumentarfilmskaper med filmene "Fabelaktige Fiff og Fam" og "Bankbussen". Hun har også regissert to episoder i NRK-serien "Vi som bygger landet". Melkeraaen er utdannet ved TV-linja på Høgskolen i Lillehammer. Hun har tidligere laget dokumentarene "Radiobingo"
(2002), "Guttan som ble igjen" (2004) og "Vidunderbarnet" (2006), samt kortfilmen "Siste stopp" (2005).

___________
1987 - 1993
Marius Dybwad-Brandrud
2010
11 min.

I fem år jobber mor og sønn sammen med å fange det perfekte bildet.
Sønnen står på snowboard, og moren (som også fungerer som fortellerstemme i filmen) er med ham overalt for å ta bilder.
Historien fortelles gjennom et fargerikt lysbildeshow, og skildrer ikke bare øyeblikkene da bildene ble tatt, men også forholdet mellom mor og sønn. Snowboarderen som poserer på bildene er ingen ringere enn regissøren selv.

Marius Dybwad-Brandrud er født og oppvokst i Bohuslän på grensen mellom Sverige og Norge. Han er filmregissør og cinematograf, og har blandt annet arbeidet som cinematograf for Ruben Östlund ("De ufrivillige"). Han har en bachelor i fotografi og en master i kunst og regi.

_____
Vilks
Morten Skogdal
2009
21 min.

Filmen handler om kunstneren Lars Vilks og kunstverkene han har laget på et naturreservat ved Kullaberg, Skåne i Sverige. Lars Vilks er en omstridt skikkelse som provoserer med sine kunstneriske prosjekter. De fleste kjenner ham gjerne i forbindelse med Mohammad-karikaturene hans som ble publisert i 2007 og som skapte debatt og furore verden over.
Vilks har tidligere vært lærer ved Kunsthøgskolen i Bergen.

Morten Skogdal studerer for tiden medievitenskap ved NTNU.

______
Fasade
Charlotte Thiis-Evensen
2009
4 min.

En kort og sjarmerende dokumentarfilm som leker med betydningen av ordet "fasade". En av regissørens onkler beskriver i kraft av sin arkitektviten symbolbygg i Oslo gjennom deres antropomorfe og retoriske funksjoner.

Charlotte Thiis-Evensen er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Oslo og har kunstutdannelse fra Statens Kunstakademi. Hun jobber til daglig som journalist i NRK. Som kunstner jobber hun blant annet med dokumentarisme innenfor foto, video og installasjoner. Thiis-Evensen åpner også separatutstillingen "Inspektørene" i Bergen Kunsthall 21.
oktober.

____
1994
Kaveh Tehrani
2010
29 min.

En iransk familie kommer til Norge og Lillehammer på begynnelsen av 90-tallet. Familien ønskes velkommen med åpne armer av entusiastiske Lillehamringer som er travelt opptatt med forberedelsene til OL ´94.
Men straks lekene er over faller byen igjen til ro, og nordmennene viser seg å ikke være fullt så imøtekommende. 1994 er en fiktiv dokumentarfilm (mockumentary), en filmsjanger hvis popularitet stadig øker.

Kaveh Tehrani ble født i Teheran i 1978. Han har utdannelse fra Høgskolen i Lillehammer, Universitetet i Oslo og European Film College i Ebeltoft.

__________
Nok en dag
Anita Larsen
2010
25 min.

Kikker du inn til naboen, hører lyder gjennom veggen, og lurer på hva de driver med? Nok en dag er en hyllest til hverdagslivet alminnelighet, nærmere bestemt hverdagslivet til folk som bor i blokk.
Odd bruker dagen til å legge kabal, Tone irriterer seg over naboen under, Familien Javed har sitt månedlige familiemøte, Randi ringer sin gode venninne Else, mens Lars pusser støv av den gamle synthesizeren sin.

Anita Larsen har utdannelse i film- og tv-produksjon fra Universitetet i Sunderland, England. Hun har jobbet som dokumentarfilmregissør siden 2002.

2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012
Address: Georgernes verft 12, NO-5011 Bergen, Norway · www.biff.no · Org.nr / VAT: 980 555 704 · Klapp Media