KALENDER


SONS OF THE CLOUDS

Årets vinnere er kåret!

BIFF gratulerer årets vinnere i kategoriene Checkpoints, Filmwebs talentpris, samt vinnerne for beste norske kortfilm, beste norske dokumentar, beste norske kortdokumentar, beste norske studentdokumentar og ungdommens dokumentarfilmpris!

Checkpoints-prisen: SONS OF THE CLOUDS (regi Álvaro Longoria). Prispengene i Checkpoints-konkurransen går til en organisasjon som arbeider med problematikken filmen tar for seg. Asria Mohammed Taleb mottar prisen på vegne av The Norwegian Support Committee for Western Sahara. Juryen består av Vigdis Lian, Ian Hancock og Karoline Stemre. Les om filmene i konkurranseprogrammet.

Beste norske dokumentar: DE ANDRE (regi Margreth Olin). Hederlig omtale går til REKONSTRUKSJON AV EN FAMILIE (regi Charlotte Røhder Tvedt). Les om filmene i konkurranseprogrammet.

Beste norske kortdokumentar: HAVETS SØLV (Are Pilskog, Blåst Film, 29 min) Et av verdens største og underligste naturfenomen finner vi her langs norskekysten. Det har aldri vært filmet før. Knapt noen har sett det. I nærmere 4 år har regissøren jobbet med prosjektet. ”Havets sølv” er en storslått norsk film om gigantiske sildestimer, en skjør kyst og havdypets fantastiske drama. Les om filmene i konkurranseprogrammet.

Beste norske studentdokumentar: BYEN SOM LEKEPLASS (Malene Myrestrand, 17 min) Parkour/Freerunning-miljøet i Stavanger må stadig presse sine egne grenser. Helge Viktor på 43 år er ikke som andre jevnaldrede. Han har beholdt barnet i seg og hopper og springer rundt i byen og prøver på nye triks sammen med Ole-Marius og Kenneth. En stor utfordring og barriere venter han. Hederlig omtale gikk til THE BETRAYAL (regi Karen Winther). Les om filmene i konkurranseprogrammet. Vinnerfilmen tildeles en pris på 10 000 kroner. Juryen består av Lars Løge, Frida Eggum Michaelsen og Astrid Kolbjørnsen.

Filmwebs talentpris: Are Pilskog

Beste norske kortfilm: Å VOKTE FJELLET (Izer Aliu, 22 min) 12 år gamle Isa har kun ett ønske: at hans far skal se på ham som en mann. Når Isa mister et av den fattige familiens lam, må han og lillebror adlyde fars ordre og finne det tapte lammet. Hederlig omtale gikk til HØSTREISE (regi Ina Therese L. Grevstad). Les om filmene i konkurranseprogrammet.

Ungdommens dokumentarfilmpris: 5 BROKEN CAMERAS, og hederlig omtale går til THE HOUSE I LIVE IN. Ungdomsfilmklubben HUFF vurderer alle dokumentarfilmene som BIFF viser for videregående skoler for å kåre den beste dokumentarfilmen for ungdom. Les om BIFFs dokumentartilbud for videregående skoler.

 

Filmwebs publikumspris deles ut på visningen av FINAL CUT, årets avslutningsfilm tirsdag kl.18.00 i KP1.

Prisene i Skandinavias beste musikkvideo-konkurranse deles ut etter avslutningsfilmen! Som i fjor og i forfjor byr vi på et program bestående av de 15 beste musikkvideoene fra Norge, Sverige og Danmark. En vinner skal kåres og så skal det danses! Velkommen til Det Akademiske Kvarter (i et pimpet) Tivoli (uten tribuner), tirsdag 23. oktober klokken 19.00! Bli med, og spre ordet på Facebook!

---

Juryens begrunnelse: Beste norske dokumentar
Juryen har sett flere gode norske dokumentarer under årets BIFF. To filmer har utmerket seg spesielt. Vinnerfilmen er en modig, aktuell og politisk film. Den er preget av personlig engasjement og et ønske om å sette dagsorden. Filmen danner et viktig korrektiv i det offentlige ordskiftet om asylpolitikk ved å låne stemme til en marginalisert gruppe mennesker, og bringe deres brutale virkelighet fram i lyset. Ved siden av å ha en viktig journalistisk funksjon, er årets prisvinner også filmatisk forseggjort. Prisen på 25.000 kroner for beste dokumentarfilm går til DE ANDRE av Margreth Olin.

Vi vil gi hederlig omtale til en nyskapende og poetisk dokumentar, som utnytter filmmediets egenskaper til å utforske og reflektere over allmennmenneskelig erfaring og erkjennelse gjennom én families historie(r): REKONSTRUKSJON AV EN FAMILIE av Charlotte Røhder Tvedt.

Juryens begrunnelse: Beste norske kortdokumentar
Årets vinner i kategorien Beste, norske kortdokumentar tar for seg en av vår tids store bekymringer med en god porsjon optimisme. Den benytter et tradisjonelt formidlingsformat og sper på med poetiske virkemidler og storslagne bilder av en mektig, men sårbar natur. Regissøren klarer å kombinere det veldig store med det veldig lille, individet med universet. Regissøren gjør et komplisert tema både forståelig og fascinerende og knytter oss følelsesmessig til et fenomen vi vanligvis befinner oss fjernt fra.Det er en glede å dele ut årets pris på 10 000 kroner for beste, norske kortdokumentar til Are Pilskog for filmen HAVETS SØLV.

Juryens begrunnelse: Beste norske studentdokumentar
Historiens første studentdokumentarpris under biff går til en leken og sjarmerende liten film som oser av fortellerglede. På fotografisk mesterlig vis og med pulserende musikk tar filmen oss med på en spretten tur i byen. Denne helstøpte filmen får oss til å forlate salen inspirert, og litt lettere til beins. Prisen går til BYEN SOM LEKEPLASS.

Hederlig omtale går til en filmskaper som viser mot og stor vilje til å ta et svært ubehagelig oppgjør med sin fortid. Filmen er personlig, og sier samtidig mye om viktigheten av å kunne tilgi seg selv og komme seg videre i livet. Hederlig omtale går til Karen Winther med THE BETRAYAL.

Juryen for norsk dokumentarfilmkonkurranse består av Erlend Lavik, Øyvor Dalan Vik og Trude Refsahl.


KOMMENTARER

Logg inn for å kommentere eller registrer degBIFF @ TWITTER
2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012
Address: Georgernes verft 12, NO-5011 Bergen, Norway · www.biff.no · Org.nr / VAT: 980 555 704 · Klapp Media