KALENDER


Fra filmen WE ARE LEGION

Gratis dokumentartilbud for videregående skoler

Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) inviterer til gratis heldags dokumentarfilmfestival for videregående skoler i Hordaland.

BIFFs dokumentarfilmfestival for videregående skoler er en tradisjon med over 70.000 elevbesøk på ni år. Hvert år inviterer vi spennende gjester som gjerne svarer på spørsmål fra elevene etter filmvisningene, og sammen med fagmiljøer utvikler BIFF studiemateriale til forberedelse og diskusjon i klassene. UNESCO, Raftostiftelsen og Bjerknessenteret er viktige samarbeidspartnere også i år.

På programmet i år har vi tre temaer:

  • DEMOKRATISK DELTAKELSE

  • MENNESKERETTIGHETER

  • BRUK HODET, VI HAR BARE ÉN KLODE

Påmelding skjer på epost til hakon (alfakrøll) biff.no.

 

Årets program

Ikke alle brenner for en politisk sak, men de fleste opplever noe som frustrerende eller urettferdig. Kan noe av dette bli en kamp, til politikk eller en hjertesak? Årets tre temaer utforsker demokratisk deltakelse, menneskerettigheter og klimaspørsmålet. Vi får innblikk i kamp for frihet, selvbestemmelse og rettferdighet – og vi studerer menneskets rovdrift på kloden.
 

DEMOKRATISK DELTAKELSE – ONSDAG 17. (FULLT),
MANDAG 22. (FULLT) OG ONSDAG 24. OKTOBER (FULLT)

Last ned studiemateriale til DEMOKRATISK DELTAKELSE her


MAORI BOY GENIOUS
Regi: Pietra Brettkelly, New Zealand 2012 (1 t 24 min)

Ngaa Rauuira er en eksepsjonell tenåring. I en alder av 16 år har han allerede en grad i maoristudier og reiser til USA for å delta på sommerkurs ved Yale University. Med en sterk bevissthet om maorienes kulturarv og urbefolkningens utfordringer i dag har Ngaa Rauuira et klart mål i livet: å bli New Zealands fremtidige statsminister.
 


WE ARE LEGION: THE STORY OF THE HACTIVISTS
Regi: Brian Knappenberger, USA 2012 (1 t 33 min)

De kaller seg Anonymous og er et globalt nettverk av hackere. Noen mener de representerer en viktig politisk bevegelse, mens andre kaller dem terrorister. WE ARE LEGION studerer utviklingen av såkalt hacktivisme – fra skøyeraktig blogging til angrep på storkonsern og maktstrukturer.
 

 
THE HOUSE I LIVE IN
Regi: Eugene Jarecki, USA 2012 (1 t 50 min)

USAs krig mot narkotika har resultert i 45 millioner arrestasjoner gjennom de siste 40 årene. Samtidig er narkotika billigere og mer tilgjengelig enn noensinne. THE HOUSE I LIVE IN synliggjør konsekvensene av en feilslått politikk som blant annet innebærer en alvorlig ubalanse i antallet hvite og fargede som sitter inne. Den amerikanske fengselsepidemien påvirker også demokratiet: Etter en fengselsdom mister man stemmeretten.
 

MENNESKERETTIGHETER – TORSDAG 18. (FULLT)
OG TIRSDAG 23. OKTOBER (FULLT)

Last ned studiemateriale til MENNESKERETTIGHETER her

Last ned engasjementskort her


CALL ME KUCHU
Regi: Katherine Fairfax Wright & Malika Zouhali-Worrall, Uganda/USA 2012 (1 t 30 min)

I Uganda er ”kuchu” et skjellsord for homofile og lesbiske. Vi møter David Kato og andre aktivister i deres kamp mot daglig trakassering og mot innføringen av dødsstraff for HIV-positive homofile. David er den første personen i Uganda som er åpent homofil og insisterer på at ”dersom vi fortsetter å gjemme oss vil de si at vi ikke er her”.
 


5 BROKEN CAMERAS
Regi: Emad Burnat & Guy Davidi, Israel/Palestina/Frankrike/Nederland 2011 (1 t 30 min)

Den palestinske bonden Emad Burnat kjøper sitt første kamera i 2005 når hans yngste sønn blir født. I den samme perioden vokser motstanden i landsbyen Bil’in mot israelske bosetninger som kryper stadig nærmere landsbyen og okkuperer stadig mer av den dyrkbare jorda. 5 BROKEN CAMERAS er en personlig og sterk historie hvor vi gjennom Emads kameralinse følger hans familie og landsbyens demonstrasjoner gjennom fem dramatiske år.
 

 
LENKET FAST

Regi: André Marton Pedersen, Norge 2012 (24 min)

Betyr det noe å engasjere seg? To ungdommer fra Bergen tilbringer en uke sammen med menneskerettighetsaktivistene Rebiya Kadeer fra Kina og Sidi Mohammed Daddach fra Vest-Sahara.
 

BRUK HODET, VI HAR BARE ÉN KLODE – FREDAG 19. OKTOBER (FULLT)

Last ned studiemateriale til BRUK HODET... her


CHASING ICE
Regi: Jeff Orlowski, USA 2012 (1 t 16 min)

Naturfotografen James Balog var lenge skeptisk til de vitenskapelige bevisene for klimaendringer, men etter en reise til Arktis er hans oppfatning krystallklar. Vi blir med på turen nordover hvor målet er å fange bilder av forandringene som skjer på vår planet. 
 


THE ISLAND PRESIDENT
Regi: Jon Shenk, USA 2011 (1 t 40 min)

I 2008 blir Mohamed Nasheed folkevalgt president på Maldivene – etter 30 år med diktatur. Etter mange års kamp for demokrati står den nyvalgte presidenten overfor en enda større utfordring: global oppvarming og havnivåstigning truer med å oversvømme de lavtliggende øyene i det indiske hav.  
 


SURVIVING PROGRESS
Regi: Mathieu Roy & Harold Crooks, Canada 2011 (1 t 26 min)

Hva legger vi i uttrykket fremgang? SURVIVING PROGRESS utforsker hvordan menneskeheten gang på gang faller i ”fremskrittsfeller”. Vi utvikler teknologi som dekker kortsiktige behov men samtidig setter menneskehetens fremtid i fare. Vi står nå ved et veiskille hvor nye ideer om fremgang vil være avgjørende for vår overlevelse.
 

 

2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012
Address: Georgernes verft 12, NO-5011 Bergen, Norway · www.biff.no · Org.nr / VAT: 980 555 704 · Klapp Media