Program

Førpremiere
Ideen om Europa


Visninger

DatoTidStedBilletter
17. okt 11:45 MB3
19. okt 15:30 MB2
21. okt 18:15 MB2

Publikums vurdering

3.0 163 stemmer
3.0

Filmweb


Gi din vurdering til denne filmen ved
å klikke på stjernene over.


Min BIFF

Logg inn for å lagre denne filmen i din egen filmliste

92 andre skal se denne filmen, 4 anbefaler.

Amour

You need to upgrade your Flash Player to view this content. Download here...

a- a+
Del

Haneke i slaget.

Michael Hanekes nye film AMOUR er et kammerspill mellom tre personer. Anne og Georges er et aldrende ektepar som lever sammen i en stor leilighet i Paris, og når Anne rammes av et slag kommer også deres voksne datter Eva hjem for å tilbringe tid med foreldrene. Både relasjonen mellom foreldre og datter og kjærligheten mellom Anne og Georges settes på prøve når familien blir sittende maktesløse og se på at den Anne de har kjent gjennom et helt liv sakte, men sikkert svinner hen foran øynene på dem.

Med AMOUR vant Michael Haneke Gullpalmen i Cannes – noe han også gjorde sist han var der med DET HVITE BÅNDET. Men selv om det altså dreier seg om filmkunst av beste merke slik vi med årene har blitt vant til å få det servert fra den flittige østerrikeren, er AMOUR en atypisk film for Haneke. Selve filmspråket er kjølig, men under overflaten finner vi en varme og en medmenneskelighet som fremstår som desto mer kjærkommen og rørende nettopp fordi de stammer fra en regissør som hittil har utmerket seg som en høyst pålitelig misantrop.


Debatt: Et verdig liv, en verdig død?

Chagall, onsdag 17. oktober kl. 14.30. Filmen AMOUR vises i forkant på MB2

Innleder: Thyra Frank fra «kult»-sykehjemmet Lotte i København. Hun er i dag folkevalgt, men er kjent for etableringen av Lotte – et enestående menneskelig sykehjemsalternativ.

I panelet: Thyra Frank, Hilde Onarheim, byråd for helse og sosial og Stein Husebø, Verdighetsenteret. Husebø er også ordstyrer.

I debatten på Chagall vil panelet drøfte grunnbjelkene for en verdig alderdom sett opp mot Michael Haneke’s film AMOUR. Publikum blir oppfordret til å komme med tanker omkring eldreomsorgen: utfordringer, muligheter, vanetenkning, byråkrati og rutiner.

Som en klok 92 år gammel dame uttrykket det: «Eg ville så gjerne få smøre skivene mine sjøl.» Og tilføyde: «De gir meg en pille, så eg ikkje skal gråte for mannen min døde.» Grunnleggende verdier for gamle, som aktivitet, verdighet for pasient og personale, respekt for den enkeltes livsprosjekt, menneskeverd, Stockholm-syndromet, håp og mening, omsorg ved livets slutt, om vi bør tilby aktiv dødshjelp - dette er alle aktuelle emner i den moderne eldreomsorgen.

Debatten er et samarbeidsprosjekt i anledning Verdighetsdagen 2012 med aktørene Verdighetsenteret – Omsorg for gamle, Bergen kommune, Lønborg videregående skole – helsefagarbeiderutdanningen, Kunst- og designhøgskolen i Bergen og BIFF

Debatten er gratis og åpen for alle.


Logg inn for å lagre denne filmen i din egen filmliste

92 andre skal se denne filmen, 4 anbefaler.


KOMMENTARER

Logg inn for å kommentere eller registrer degORIGINALTITTEL Amour

LAND Frankrike, Tyskland, Østerrike
ÅR 2012
SPILLETID 127 min

REGISSØR Michael Haneke
MANUS Michael Haneke
FOTOGRAF Darius Khondji

SKUESPILLERE
Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

SPRÅK Fransk
PRODUSENT Margaret Ménégoz, Stefan Arndt, Veit Heiduschka, Michael Katz
PRODUKSJONSSELSKAP Les Films du Losange, X-Filme Creative Pool, Wega Film


Lenker

IMDB


Michael Haneke


Den tyskfødte østerrikeren MICHAEL HANEKE er en av verdens største nålevende regissører, og kanskje den aller største i Europa. HANEKE er kjent for voldelige og ubehagelige filmer som utforsker det siviliserte Europas skjøre og barbariske fundament. Hans filmografi er like lang som den er full av høydepunkter, og inkluderer blant annet filmer som BENNYS VIDEO (1992), FUNNY GAMES (1997), UKJENT KODE (2000), PIANOLÆRERINNEN (2001), ULVETID (2003), SKJULT (2005) og FUNNY GAMES US (2007). AMOUR er hans tolvte spillefilm.

 


2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012
Address: Georgernes verft 12, NO-5011 Bergen, Norway · www.biff.no · Org.nr / VAT: 980 555 704 · Klapp Media