Program

Int. dokumentar
Checkpoints
Ideen om Europa
Kritikerprogram


Visninger

DatoTidStedBilletter
21. okt 13:00 MB4
22. okt 16:00 MB4
23. okt 19:00 MB4

Publikums vurdering

2.1 127 stemmer
2.1


Gi din vurdering til denne filmen ved
å klikke på stjernene over.


Min BIFF

Logg inn for å lagre denne filmen i din egen filmliste

65 andre skal se denne filmen, 2 anbefaler.

Big Boys Gone Bananas!*

You need to upgrade your Flash Player to view this content. Download here...

a- a+
Del

Når Big Food sklir på sine egne bananskall.

I 2009 laget den svenske regissøren Fredrik Gertten dokumentarfilmen BANANAS!*, som skildret konflikten mellom arbeidere på en bananplantasje i Nicaragua og det internasjonale bananimperiet Dole. Filmen fremsatte en rekke kontroversielle påstander, noe som ikke ble tatt godt imot av verdens største frukt- og grønnsaksprodusent. En stor del av disse påstandene stammet fra en advokat som av plantasjearbeiderne og Gertten ble fremstilt som en rettskaffen forkjemper for arbeidernes rettigheter, men som Doles juridiske avdeling hevdet var en upålitelig, opportunistisk svindler.

BIG BOYS GONE BANANAS!* skildrer det styrtrike internasjonale selskapets kamp mot en svensk dokumentarfilmskaper, og viser oss også det amerikanske filmfestivalmiljøets mindre flatterende sider. Med denne filmen gir Fredrik Gertten oss både en spennende David-mot-Goliat-historie og en medrivende problematisering av ytringsfrihetens rolle i Vesten – med andre ord alt vi kan forvente av en moderne politisk dokumentarfilm.

Filmkritikerlaget: Oda Bhar innleder visningen søndag 21. oktober kl 13.00 i MB4.

Debatt: Ytringsfrihet – er det noen kunst?

Chagal,l mandag 22. oktober kl.18.30

I panelet: Erlend Høyersten, Fredrik Gertten og Caveh Zahedi

BIFF viser i år flere filmer om kunstnere som utfordrer autoriteter, det være seg stat (AI WEIWEI: NEVER SORRY), kultur (THE SHEIK AND I av Caveh Zahedi) eller marked (BIG BOYS GONE BANANAS* av Fredrik Gertten). Disse vil være bakteppe for debatten denne kvelden. Kunstmuseene i Bergen presenterer i utstillingen #Real Life Stories ti anerkjente kinesiske samtidskunstnere, med blant annet en verdenspremiere på en ny installasjon av Ai Weiwei.

Bergen Kunstmuseums direktør Erlend Høyersten og de to regissørene som gjester BIFF, Gertten og Zahedi, har alle direkte kjennskap til knebling av ytringsfriheten, men fra ulike ståsted. Kunstfeltet må forholde seg til alle disse kanalene for sensur, og deltakerne i debatten vil kunne dele sine erfaringer og diskutere ulike former for sensur, og konsekvensene det får for kunsten. Spørsmålet om kunstnerisk ytringsfrihet blir særlig relevant for #Real Life Stories, og i Ai Weiweis tilfelle er det ikke kunsten i seg selv som nødvendigvis blir sett på som kontroversiell og dermed rammes av sensur. Han utnytter imidlertid sin posisjon til å nå ut med politiske og sosiale ytringer, særlig gjennom Twitter og andre sosiale medier.


Logg inn for å lagre denne filmen i din egen filmliste

65 andre skal se denne filmen, 2 anbefaler.


KOMMENTARER

Logg inn for å kommentere eller registrer degORIGINALTITTEL Big Boys Gone Bananas!*

LAND Sverige
ÅR 2011
SPILLETID 90 min

REGISSØR Fredrik Gertten
MANUS Fredrik Gertten
FOTOGRAF Joseph Aguirre, Kiki Allgeier, Stefan Berg, Joakim Demmer, Malin Korkeasalo, Gabriel Noguez, Frank Pineda, Sasha Snow, Jason Wawro

SPRÅK Engelsk, svensk
UNDERTEKST Engelsk
PRODUSENT Margarete Jangård
PRODUKSJONSSELSKAP WG Film


Lenker

IMDB


Fredrik Gertten


FREDRIK GERTTEN er en prisvinnende regissør og journalist med base I Malmö, Sverige. I 1994 grunnla han WG Film, men arbeidet før den tid som utenrikskorrespondent for radio og TV i Afrika, Latin Amerika, Asia og Europa. Han er kjent for å gi sine lokale fortellinger en større, mer global forståelsesramme. Dole Food company saksøkte ham i 2009 for å ha regissert filmen BANANAS!*, hvilket startet hans etter hvert internasjonalt anerkjente kamp for ytringsfrihet.


2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012
Address: Georgernes verft 12, NO-5011 Bergen, Norway · www.biff.no · Org.nr / VAT: 980 555 704 · Klapp Media