Program

Int. dokumentar


Visninger

DatoTidStedBilletter
20. okt 22:50 MB4
21. okt 19:10 MB4
22. okt 13:15 MB4

Publikums vurdering

Mindre enn 5 stemmer
0


Gi din vurdering til denne filmen ved
å klikke på stjernene over.


Min BIFF

Logg inn for å lagre denne filmen i din egen filmliste

28 andre skal se denne filmen.

The Sheik and I

You need to upgrade your Flash Player to view this content. Download here...

a- a+
Del

Le freak, c’est sheik.

THE SHEIK AND I begynner med at den amerikanske filmskaperen Caveh Zahedi får en henvendelse fra The Sharjah Art Foundation som vil ha ham til å lage en film om kunst som subversiv virksomhet til kunstbiennalen i det arabiske emiratet Sharjah. Zahedi takker ja til tilbudet, og da han får høre om festivalens tre absolutte regler – ikke lov med nakenhet, ikke lov å tulle med Profeten Muhammed og ikke lov til å tulle med sjeiken av Sharjah – bestemmer han seg for å lage en dokumentarfilm om ham selv som spiller inn en klisjépreget fiksjonsfilm lagt til Sharjah.

Sammen med et lite filmcrew reiser han til Sharjah for å begynne opptakene, men festivalens gjestfrihet tar brått slutt når det blir klart at amerikaneren stikk i strid med instruksjonene er veldig interessert i å tulle med sjeiken. Med sin lekne, selvrefleksive form, er THE SHEIK AND I en langsom og prøvende utforskning av nøyaktig hvor grensene går i en del av den arabiske verden som desperat prøver å fremstå som åpen og moderne, men som likevel preges av en ytringskultur som for oss i den vestlige verden fremstår som middelaldersk.
 

Debatt: Ytringsfrihet – er det noen kunst?

Chagall, mandag 22. oktober kl.18.30

I panelet: Erlend Høyersten, Fredrik Gertten og Caveh Zahedi

BIFF viser i år flere filmer om kunstnere som utfordrer autoriteter, det være seg stat (AI WEIWEI: NEVER SORRY), kultur (THE SHEIK AND I av Caveh Zahedi) eller marked (BIG BOYS GONE BANANAS* av Fredrik Gertten). Disse vil være bakteppe for debatten denne kvelden. Kunstmuseene i Bergen presenterer i utstillingen #Real Life Stories ti anerkjente kinesiske samtidskunstnere, med blant annet en verdenspremiere på en ny installasjon av Ai Weiwei.

Bergen Kunstmuseums direktør Erlend Høyersten og de to regissørene som gjester BIFF, Gertten og Zahedi, har alle direkte kjennskap til knebling av ytringsfriheten, men fra ulike ståsted. Kunstfeltet må forholde seg til alle disse kanalene for sensur, og deltakerne i debatten vil kunne dele sine erfaringer og diskutere ulike former for sensur, og konsekvensene det får for kunsten. Spørsmålet om kunstnerisk ytringsfrihet blir særlig relevant for #Real Life Stories, og i Ai Weiweis tilfelle er det ikke kunsten i seg selv som nødvendigvis blir sett på som kontroversiell og dermed rammes av sensur. Han utnytter imidlertid sin posisjon til å nå ut med politiske og sosiale ytringer, særlig gjennom Twitter og andre sosiale medier.


Logg inn for å lagre denne filmen i din egen filmliste

28 andre skal se denne filmen.


KOMMENTARER

Logg inn for å kommentere eller registrer degORIGINALTITTEL The Sheik and I

LAND USA, de forente arabiske emirater
ÅR 2012
SPILLETID 106 min

REGISSØR Caveh Zahedi
FOTOGRAF Colin Nusbaum, Michael Patten

SKUESPILLERE
Caveh Zahedi, Beckett Zahedi, Michael Patten

SPRÅK Engelsk
PRODUSENT Caveh Zahedi
PRODUKSJONSSELSKAP Reinventing the Wheel


Lenker

IMDB


Caveh Zahedi


CAVEH ZAHEDI er en amerikansk regissør og skuespiller av iransk opprinnelse. Han er uteksaminert fra Yale med en grad innen filosofi, og studerte en tid ved UCLA film school. I løpet av sin tid ved filmskolen fullførte han sin første spillefilm A LITTLE STIFF (1991), som hadde premierevisning under the Sundance Film Festival. Hans andre film, I DON’T HATE LAS VEGAS ANYMORE (1994), omhandlet hans forsøk på å forbedre forholdet til sin far og halvbror på en biltur til Las Vegas. I senere tid har han regissert spillefilmen I AM A SEX ADDICT (2005), og nå dokumentaren THE SHEIK AND I (2012).


2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012
Address: Georgernes verft 12, NO-5011 Bergen, Norway · www.biff.no · Org.nr / VAT: 980 555 704 · Klapp Media